top of page

112 - HASTANE ÖNCESİNDE HABERLEŞME

HABERLEŞME

   Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumunda, Olağan Dışı Durum Ve Afetlerde Haberleşme, Hizmetin Önemli Bir Parçası Ve Vazgeçilmez Bir Unsurudur.

  Haberleşme; Duygu Düşünce Ve Fikirlerin Karşılıklı Alışverişidir.

  Haberleşme Telli Ve Telsiz Olarak İkiye Ayırabiliriz.

tellihaberleşme.jpg

Telli Haberleşme Hizmetleri, Telekom Hatları Üzerinden; Ev Telefonu Gibi Santral Hatları İle Yapılan Haberleşmelerdir.

1.telsiz1.jpg

Telsiz Haberleşme Hizmetleri, Cep Telefonu , Uydu Telefonları, Araç Ve El Telsizi İle Yapılan Haberleşmelerdir.

afettelsizkullanımı.jpg

  Telsiz Haberleşmeleri, Kablo Sorunlarından Bağımsız Olarak Acil Durum Ve Afetlerde Kullanımı Önemlidir.

  Acil Durum Ve Afetlerde Telefon, Fax, İnternet Gibi Araçlarla Haberleşme Sağlıklı Olamayacağı İçin Telsiz Haberleşmesinin Önemi Ortaya Çıkmaktadır.

IMG_3644.JPG

  İstasyonlara Vaka Yönlendirilmesi, Yazılım Üzerinden Açılan Formun Yönlendirmesi İle Sağlanmaktadır.

Ambulans Takip Sistemi.JPG

  Acil Yardım Ekibine Telli Yada Telsiz Haberleşme Araçları Kullanılarak Vaka Bilgilendirilmesi Yapılmakta. Ekip En Kısa Süre İçerisinde Vaka Bilgisini Alıp , Acil Vaka Çıkışı Yapmaktadır.

  Acil Yardım Ambulansı Ve Diğer Tüm Kurtarma Araçları Gps Sistemi İle Haritadan Takip Edilmektedir. Vaka Güzergahı Üzerindeki Ulaşım Bilgileri Ekip İle Paylaşılmaktadır. Ekip Ve Komuta Kontrol  Merkezi Arasında Sürekli Telli Yada Telsiz İletişim Araçları İle İletişim Sağlamaktadır.

TELSİZ KULLANIMI

hfrekans.jpg

  Acil Sağlık Hizmetlerinde İller Arası Afet Durumlarında Hight Frekans Yani Yüksek Frekanslı Telsizler İle İletişim Sağlanmaktadır.

  Acil Sağlık Hizmetlerinde İl İçindeki Telsiz İletişimi Very Higt Frekans Yani Çok Yüksek Frekanslı Telsizler İle İletişim Sağlanmaktadır.

  Ultra Yüksek Frekanslı Telsizler Acil Sağlık Hizmetlerinde şuan Kullanılmamaktadır.

upco.jpeg
Dijital Telsiz upco3.jpg

  Son Yıllarda Digital Telsiz Sistemleri Yaygın Olarak Kullanılmaktadır. Ülkemizde Bu Amaçlar 112 Ambulans Birimleri Tarafından Apco25 Adı Verilen Digital Telsiz Sistemlerine Geçiş Sağlanmıştır.

Dijital Telsiz upco3.jpg
analog telsiz.jpg

  Digital Telsiz Ve Analog Telsiz Kullanımı Arasında Kullanıcı Açısından Fark Yoktur. Digital Telsiz Sistemlerinde Kapsama Alanları Daha Geniş, Ses Kalitesi Daha Yüksek , Görüşmeler Kayıt Altına Alınabilmektedir Ve Data Sinyali Gönderebilme Özellikleri Vardır.

Telsizin Açılması – Kapatılması Ve Ses Ayarı

ASELSAN3.png

   Cihazında Açılması İçin Ses Açma Düğmesini Saat Yönünde Çeviriniz Cihaz Açılacaktır.

ASELSAN4.png
ASELSAN5.png

     İstediğiniz Ses Seviyesi İçin Saat Yönünde Çevirmeye Devam Ediniz. Cihaz Kapatmak İçin Aynı Düğmeyi Saat Yönünün Tersine Çeviriniz.

    Telsiz Üzerinde Bulunan Kırmızı Düğme Acil Durum Sinyali Göndermek İçin Kullanılmaktadır.

Herhangi Bir Acil Ve Tehlike Durumu Nedeniyle Basıldığında Sinyal Komuta Kontrol Merkezine Ve Asayiş Birimlerine İletilmektedir.

ASELSAN6.png

  El Telsizi, Ses Düğmesinin Yanında Olan Kanal Düğmesinden 1den 15 E Kadar Kanallardan Biri Seçilebilir.

  15den Daha Yüksek Bir Kanala Geçiş Yapmak İçin Telsiz Kanal Düğmesi 16 Ya Alınıp Tuş Takımlarından Kanal Numarası Girildikten Sonra Tamam Tuşuna Basılır.

Dijital Telsiz upco3.jpg

  Araç Telsizi Ve Sabit Merkez Telsizinde, Geçiş Yapılmak İstenilen Kanallar Tuş Takımından Girildikten Sonra Tamam Tuşuna Basılır.

ASELSAN.png
aselsan batarya.gif

  Batarya Takılması; El Telsizleri İle Birlikte Her Bir İstasyon İçin 2 Adet Lion Batarya Verilmiştir. Bataryaların Daha Uzun Süre Kullanılabilmesi İçin Bataryalar Dönüşümlü Kullanılmalıdır.   Batarya Şarja Konulmalı Telsiz Şarja Konulmamalıdır.

Şarj İşlemi Tamamlandığında Yani Yeşil Işıklar Yandığında Bataryayı Şarj Yuvasından Almanız Ve Sarj Adaptörünü Prizden Çekmeniz Gerekmektedir.

Dijital Telsiz upco3.jpg
analog telsiz.jpg

  Sayısal Telsizlerin Kullanımında, Analog Telsizler İle Menüler Aynı Olup, Analog Kanalda Kullanmak İstediğimizde Telsizimizi Tuş Takımından 46 Tuşlanmalıdır.

  Komuta Kontrol Merkezi Tarafından Sayısal Kanala Geçiş Yapılması İstendiğinde Tuş Takımından 1 Tuşlanıp Tamam A Basılmalıdır.

  Başka Bir İlin Telsiz Kanalının Kullanılması Gerektiğinde Menüden – Kanal Parametre Seçilip Daha Sonra Bölgeler Seçilerek İlin Plaka Kodu Yazılarak Tamam Tuşuna Basılıp Ve O İlin Kanalına Geçiş Yapılmalıdır.

TELSİZ ANONSU

ASELSAN7.png

  Telsiz Anonsu İçin Telsizin Dinlenip Anons Yapılmadığında, Anons Mandalına Basılıp 2 Sn Beklenilmeli, Daha Sonra Ekip Kodu Söylenip Ardından Karşı Tarafın Kodunu Söylemeliyiz. Konuşma Yapıldıktan Sonra Tekrar Ekibi Konu Söylenilerek Ardından Karşı Tarafın Kodunu Söylenip Tamam İfadesi Kullanılır Ve 2 Saniye Beklenilerek Mandal Bırakılır.

  Telsiz Konuşması Yapılırken İletilecek Mesaj Açık Net Ve Karşıdakinin Anlıyacağı Şekilde Oluşturulmalı. Kısa Ve Öz Olmasına Dikkat Edilmelidir.

  İletilecek Mesajın Doğru Ve Eksiksiz Anlaşıldığına Emin Olmak İçin Mesajı Alan Taraf Anlaşıldı Tamam Gibi İfadelerle Belirtmesi Gerekmektedir.

  Telsiz Haberleşmesi Sırasından Aynı Frekansa Ayarlı Cihazı Olan Herkes Tarafından Dinlenebileceği İçin Nezaket Ve Ahlak Kurallarına Uyulması Zorunludur.

IMG_3644.JPG
telsiz.png

  Tüm İstasyonlar 112 Komuta Kontrol Merkezinin Emir Ve Talimatlarına Uymak Zorundadır.

112 Komuta Kontrol Merkezi Ve İstasyonlar Telsizlerini Sürekli Açık Tutmalı Ve Gelecek Mesajları Almaya Hazır Olmalıdırlar.

 

  Sağlık Personeli, İstasyonda İken Sabit Telsizlerini, Görevde İken Araç Telsizlerini, Vaka Yerinde İken El Telsizlerini Açık Bulundurmak Zorundalardır.

bottom of page