top of page
paramedikakademisi.png

ACİL TIP AKADEMİSİ

KLİNİK YAZILAR

paramedikakademisi.png
  • Yazarın fotoğrafıHasan Yurtseven

Paramedikler Amerika'da Karada ve Suda Kurtarma Yapabiliyor.

Güncelleme tarihi: 16 Oca 2021

Amerika Austin'de Paramedikler acil vakaya ulaştıklarında hastaların kurtarılması gereken durumlarda, kurtarma organizasyonunu yürütebiliyorlar.

Kurtarma çantalarının içinde; - Kurtarma Çantası,

- Taşınabilir Oksijen Tüpü,

- Otomatik Defibrilatör, bulunmaktadır.

Kurtarma Çantasının içerisinde; havayolu ekipmanları, kanamalara müdahale ekipmanları, turnikeler, bandajlar, acil ilaçlar, dolaşımın desteklenmesi ve devamlılığı ile ilgili ekipmanlar, ateller, yaşamsal parametrelerin değerlendirilme için ekipmanlar, acil müdahale araçları, kişisel koruyucu ekipmanlar bulunmaktadır.

Kurtarma çantalarının bir diğeri ise Otomatik Defibrilatör'dür. Kurtarma gereken durumlarda defibrilatörün her alana taşınamayacağı ve giremeyeceği için çok daha küçük formattaki otomatik defibrilatör hastaların yanına götürülmektedir.

Hastaların kurtarma girişimleri sırasında oksijen desteği de gerekebileceği için hastaların yanına portatif oksijen tüpü de götürülmektedir.

Kurtarma çantaları ilk müdahale çantalarının yanı sıra daha hafif, daha küçük, portatif ve dar alanlara girebilecek formatta tasarlanmıştır.

PARAMEDİKLERİN KARADA KURTARMA ÇALIŞMALARI

Paramedikler kurtarma gereken alanlarda kurtarma ekiplerini bekleyip zaman kaybetmeden hastaları kurtarabiliyor. Kurtarma çantaları ambulansta hazır halde bulunmakta.

İple Erişim Kurtarma çantasının içinde;

- Kask

- Halatlar

- İple Erişim Emniyet Kemeri

- Karbinler ve diğer iple erişim ekipmanları bulunuyor.

İple Erişim Kurtarma Çantasındaki ekipmanlar düzenli olarak kontrol edilmektedir. Paramedikler çoğu zaman vakalara ilk giden ekip oluyor. Vakanız uçurumdan aşağıya düşmüş bir araç olsun, yaralı size bana yardım edin diye bağırıyor ve yaralının bacağındaki arterin kesindiğini düşünün, bir kaç dakika içinde yaralıya turnike takmazsanız ölebilir. İple erişim ekipmanlarınız olsa dakikalar içinde aşağıya inip ilk ve acil müdahaleyi yapıp kurtarma ekipleriyle de yaralıyı ambulansa alabilirsiniz.

Paramedikler olay yerine inerken uygun sedyeyi iple erişim emniyet kemerine sabitleyip yanlarında götürebilirler.

İki Paramedik de kurtarma bölgesine inebilir ve yaralının immobilizasyonunu sağlayıp yukarıdaki diğer ekip üyelerine hastayı taşıyabilir.

Paramedikler kurtarma bölgesine inerken kurtarma çantası, portable mini oksijen tüpü ve AED paramediklerin üzerlerinde olmalıdır.

Büyük bir afet olduğunda kurtar ekipleri sizce yeterli sayıda olabilecek mi ? Türkiyede 5.500 den fazla sadece kara ambulansı var. Bu 5.500 ekipde 44.000 den fazla Paramedik ve Acil Tıp Teknisyeni çalıyor. Olası bir durumda 44.000 kişilik bir kurtarma ekibi oluşturulabilir.

Paramedik ve ATTler olarak karada kurtarma çalışmalarında aktif rol almalı. Bu konuda Sağlık Bakanlığının destek vermeli ve yeni kurtarma eğitimleri yapılmalı.

Paramediklerin olay yerini görebilmeleri için kasklarında ışıklar bulunmaktadır. Ayrıca ambulanslarımıza olay yerini aydınlatacak ek ışık ve ekipmanlar eklenmelidir.

PARAMEDİKLERİN SUDA KURTARMA ÇALIŞMALARI


Paramedikler suda yardım isteyen bir yaralıyı kurtarma ekipleri gelene kadar kurtarabiliyor. Özellikle suda boğulmalarda yaralılar kıyayı vurmaktadır.

Türkiye de 112 de çalışan paramedikler üzerlerindeki kıyafetlerle yaralıyı çıkartmaya çalışsalarda su üstünde duran yelekleri bulunmamakta, dalgıç kıyafetleri bulunmamakta ve kıyafetleri su geçirmez olmadığından yaralıları kurtaramamaktadır.

Kış aylarında hipotermiye de dayanıklı su geçirmez suda kurtarma kıyafetlerimiz olmalı.

Suda kurtarma ekipmanlarının içerisinde;

- Dalgıç giysisi

- Su geçirmez suda kurtarma giysisi

- Su üzstünde durabilen yelek

- Diğer dalgıçlık malzemeleri (Dalgıç bıçağı, şinorkel, dalgıç gözlüğü vs.)

Su Geçirmez Giysi, farkedilebilir renkte ve reflektörleri bulunmakta.

Tamamen suya girildiğinde bile kıyafet su geçirmemektedir. Yaralı sudan çıkarıldıktan sonra kıyafetlerinizi çıkartıp yaralıya müdahale edebilirsiniz.

Suda kurtarma ekipmanlarını kullanırken aynı zamanda iple kurtarma ekipmanları da kullanılmaktadır.

İple erişim ekipmanları gerekli durumlarda kullanılmalı ve yaşam hattı çekilerek yaralı güvenli şekilde kurtarılmalıdır.

Suda kurtarma çalışmalarında çalışmalarında Paramedikler dikkatli olmalı ve olay yeri güvenliğine dikkat etmelidirler.

Konu Yazarı: PRM. Hasan YURTSEVEN Paramedik, İstanbul 112 İl Ambulans Servisi. 112 İl Ambulans Servisinde sahada 10 yıllık deneyimi olan yazar, hastane önce acil bakım hizmetlerindeki eğitimleri de vermektedir. Fotoğrafçı , Kameraman ve video editörü. İş güvenliğinin önemini anlamak ve anlatabilmek için iş güvenliği uzamanı olmuş. Paramedikler sadece medikal müdahale yapmamalı aynı zamanda medikal kurtarma da yapmalı düşüncesiyle UMKE ye katılmış ve ardından özel eğitimler alarak iple erişim teknisyeni olmuş. Meslek aşığı Paramedik Akademisi yazarı ...

446 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page