top of page
paramedikakademisi.png

ACİL TIP AKADEMİSİ

KLİNİK YAZILAR

paramedikakademisi.png
  • Yazarın fotoğrafıHasan Yurtseven

TACTICAL PARAMEDIC (TAKTİK PARAMEDİK)

Güncelleme tarihi: 16 Oca 2021

Ottawa'nın Taktik Paramedikleri savaş bölgesinde gelişmiş ekipmanları kullanıyor.

Ottowa’nın Taktik Paramedik Ekibi, tehlikenin olduğu her yerde bulunabiliyor. Artık olay yerinin güvenli olmadığı yerlerde acil tıbbi tedavi de yapılabiliyor.

Bıçaklanmalar, silahlı saldırılar, patlamalar, polis baskınları, şüpheli paketler, tehlikeli aramalarda Taktik Paramedikler görev alıyor.

Ottowa Paramedik Servisinde özel operasyonlar komutanlığı yapan Craig Macinnes, Savaş alanlarından taktik paramedikliği öğrendiklerini ifade ediyor.

Kanada’daki ilk taktik paramedik birimi 1996 yılında Toronto’da tanıtıldı. Ottawa 2003’te kendi tesisini kurdu.

Bugün, Kanada’daki hemen hemen her büyük şehir benzer bir birime sahiptir, ancak Ottawa’nın en geniş kapsamı taktik paramedik birimi vardır. Çünkü Kanada’nın başkentidir ve ilk müdahalecilerin federal hükümetin ve elçiliklerin varlığı nedeniyle sayısız potansiyel riskin en fazla olduğu bölgedir.

Ottawa'da ordu, polis ve RCMP (Royal Canadian Mounted Police – Kanada Kraliyet Atlı Polisi) ile çalışmak da dahil olmak üzere daha fazla eğitim fırsatı var.

Kanada Kuvvetleri yaklaşık 50 yıl önce Afganistan'a gittiler. Kanadalılar yaklaşık 50 yıl önce ilk kez savaş rolü üstlenmiş oldular.

1996 yılında ABD Özel Harekat Kuvvetleri Vietnam Savaşı'ndan elde ettikleri verilerin bir sonucu olarak TCCC - veya “T-Triple-C” olarak bilinen Taktik Savaş Yaralı Bakımı adı verilen bir travma tedavi protokolünü oluşturdu. Kanada kuvvetleri bu operasyon sonucunda bu travma tedavi protokolünü Kanada’ya getirdiler.

Ottowa ekibi, Kanada’daki İlk Kurul Onaylı Taktik Paramedik’leri incelediler. İncelemeyi yapan doktorlar, yaklaşık dörtte bir ölümün önlenebileceği sonucuna vardılar. Savaş alanındaki bu kayıpların nasıl önlenebileceği düşünülmeye başlandı.

Kanada Özel Harekat Kuvvetleri, 1999 yılında TCCC'yi kabul ettiler. Kanada Kuvvetleri Kandahar'a gönderilmeden önce, 2002 yılında konvansiyonel kuvvetler için tanımlandı.

Vietnam Savaşı incelemesi uzun süredir kabul gören bir fikri kanıta çevirdi. Vietnam'da, potansiyel olarak önlenebilir ölümlerin önde gelen nedeni, ekstremitelerdeki yaralardanki kanamalardı. O sırada turnike sivil otoriteler tarafından sevilmedi (“bazı kişiler tarafından hayat kurtaran şeytanın bir aracı” dendi ve ordu bu çizgiyi takip etti. Ancak Kanada Silahlı Kuvvetlerindeki sağlık hizmetleri operasyonlarının yöneticisi olan Albay Collen Forestier “Savaş alanında, turnike kullanımı yoluyla kanama durdurmak, pansuman yapmak ve baskı uygulamak birinci öncelik haline geldi.” sözlerini söyledi.

Afganistan’da yedi ay boyunca hizmet veren Forestier , “Turnike kullanımıyla hayat kurtardığımızın inkar edilemez olduğunu “ söyledi. “Kanı içeride tutarsanız, hasta kurtulur” düşüncesi tam bir değişiklik yarattı. Uygulama öncelikle ordudaki Taktik Paramedikler tarafından uygulandı ve devamında genel uygun prensipteki vakalarda uygulanmaya başlandı.

Şuan Ottawa’daki her ambulansta iki adet turnike var ve Taktik Paramediklerin üzerlerinde bir den fazla turnikeleri var. Bu arada, ordudaki Taktik Paramediklerin kullandığı diğer ürünler ve protokoller de, ilk önce Taktik Paramedikler daha sonrasında da tüm sağlık görevlileri tarafından kabul gördü ve kullanıma geçildi. Afganistan’daki savaşta hastalara kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan bir madde ile kaplanmış gazlı bez gibi hemostatik pansumanlar uygulandı. Intravenöz yolun açıklamadığı vakalarda intraosseöz yol açılarak ilaç veya sıvı doğrudan kemik iliğine enjekte edilmeye başlandı.


TAKTİK PARAMEDİK EKİPMANLARI

Savaş alanı dersleri hızla sivil kullanıma çevrildi. Amerikan Cerrahlar Koleji tarafından onaylandı. Queensway-Carleton Hastanesi’nin Acil Servisinde çalışan Forestier bu uygulamalara “Hastane öncesi travma yaşam desteği” olarak adlandırdı.

Forestier, Taktik Paramedikler için yapbozun diğer taktiksel parçasıydı. Sahada başkaları yaralanmadan hızlı müdahalelelerin nasıl yapılacağını anlatarak “ İlk öncelik, kimsenin yaralanmamasını sağlamak” olduğunu söyledi.

Mclnnes, Taktik Paramediklerin, eğitim ve kişisel koruyucu donanımlarını, aktif suç mahalleri ve tehlike oluşabilecek durumlar gibi yüksek düzeyde tehdit içeren ortamlarda çalışmak için kullanmaları gerektiğini söyledi.

Taktik paramedikler, asayiş ekipleri ile ortak çalışmalı, doğrudan yada dolaylı tehditler dahil olmak üzere çalıştıkları ortamlarda yüksek farkındalığa sahip olmalıdırlar.

Takım üyeleri kendi aralarında “benzersiz ve gizli iletişim” kurmak zorundadır. Temel olarak, bu yalnız kendi aralarında anlaşılabilir olan ortak sinyal ve sözcük dillerine sahip oldukları iletişim şeklini kullanmalıdırlar.

Bir olay yerindeki kanıtları korumak için dikkatli olmalılar. Hafif ve az ekipmanla çalışmak zorunda kalabilirler.

Ottawa’nın taktik paramedik ekipleri, herhangi bir zamanda yüksek stresli bir senaryoya girmeye hazırlar. Buna özel eğitimler alıyorlar. Ancak çoğu zaman olağan üstü durumlar dışında örneğin göğüs ağrıları, araba kazaları ve düşme gibi hastalara müdahale ediyorlar.

Taktik çağrılar, paramedik servisin toplam iş yükünün küçük bir kısmını temsil ediyor.

Sahneye yalnızca polis tarafından izin verildiğinde giriyorlar ve silah taşımıyorlar. Ottawa taktik sağlık görevlileri becerilerini sürdürmek için iki ay, ayrıca her ay bir gün antrenman yapıyorlar. Ekip ayrıca her yıl bir haftalık ekip eğitimine katılmaktadır.


Taktik Paramedik Takımına Nasıl Dahil Olunur ?

Taktik Paramedik birimi, yeni ekip üyelerine ihtiyaç duyulduğunda duyuru yapılır. Adayların şeflerinden bir deneme ve öneri mektubu istenir. Anlaşılır bir çalışan dosyasına sahip olmaları bekleniyor. Adaylarla bir görüşme yapılıyor sonrasında adalar temel fiziksel testlere tabi tutuluyor.

Her taktiksel sağlık görevlisi 25 kiloluk balistik yelek giyiyor ve 50 kiloluk fazladan ek donanım taşıyor. Bu engelleri ortadan kaldıran adaylar fiziksel, tıbbi ve psikolojik yetenekler açısından test ediliyor. Başarılı adaylar daha sonra bir alım kursuna devam ediyorlar.

Taktik paramedikler, kaotik bir kalabalık alandan tamamen sessiz bir ortama kadar bir çok alanda test edilerek maruz kaldıkları “stres aşılama eğitimi”ni alıyorlar.

Ottawa Paramedik Servisi ile özel operasyonların şefi Greg Forsyth, “Her zaman hazırız” diyor. Bir çok kötü alana hazır olduklarını ifade ediyorlar.

KAYNAKÇA: https://ottawacitizen.com JOANNE LAUCIUS


Konu Yazarı: PRM. Hasan YURTSEVEN

Paramedik, İstanbul 112 İl Ambulans Servisi. 112 İl Ambulans Servisinde sahada 10 yıllık deneyimi olan yazar, hastane öncesi acil bakım hizmetlerinde de eğitimler vermektedir. Fotoğrafçı , Kameraman ve video editörü. İş güvenliğinin önemini anlamak ve anlatabilmek için iş güvenliği uzmanı olmuş. Paramedikler sadece medikal müdahale yapmamalı aynı zamanda medikal kurtarma da yapmalı düşüncesiyle UMKE ye katılmış ve ardından özel eğitimler alarak iple erişim teknisyeni olmuş.

Meslek aşığı Paramedik Akademisi yazarı...

1.849 görüntüleme0 yorum
bottom of page